Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0899963988

Начало >Полезно > Зимни или всесезонни гуми

Зимни или всесезонни гуми

Зимни и всесезонни гуми

Много пъти сте се чудили каква е разликата между зимните и всесезонните гуми. А още толкова дали да не си решите проблема с купуването само на един чифт гуми за двата сезона. То тази статия е за вас.

Зимни гуми

При трайно застудяване с температури под 6 – 7 градуса, е време да поставите зимните гуми. Зимната гума не е направена само за да бъде максимално ефективна на сняг или в планината. Тя е изградена от по-меки смеси, което я прави еластична дори и в най-студеното време, осигурявайки максимално сцепление със студената пътна настилка. Зимните гуми се различават и спрямо рисунъка на грайферите – те разполагат с многобройни ламели, „захапващи“ снега и осигуряващи твърд контакт с настилката. Докато карането с летни гуми през зимата може да бъде много опасно, то карането със зимни през лятото не е толкова рисково по отношение на безопасността. Това обаче далеч не е препоръчително – поради меката смес, от която са изградени зимните гуми, при каране върху горещия асфалт те се „разкашкват“ и за броени часове могат да загубят своите свойства и да станат абсолютно негодни за употреба. Освен това през лятото, зимните гуми имат по-дълъг спирачен път. Особено лошо става положението, когато настилката е сериозно наводнена и съществува опасност от аквапланинг – в тези условия зимните гуми отстъпват значително на летните си събратя, поради разликите в грайфера.

Всесезонни гуми

Компромисния вариант за гуми наречен всесезонни гуми по принцип страдат от недостатъци преди всичко през зимата и не се износват така чувствително през лятото. Като цяло всесезонните гуми имат посредствени възможности спрямо „специализираните“, предназначени за конкретни климатични условия. За климатичните условия в България, всесезонната гума не е удачен вариант.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0899963988/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 920 4229;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik