Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно >Какво трябва да знаем за зимните гуми

Какво трябва да знаем за зимните гуми?

Nokian

Зимните гуми са ...

Зимните гуми са проектирани за ниски температури и зимни пътни условия. Те разполагат с каучукова смес, която е достатъчно гъвкава при понижени температури, за да може по този начин да се достигне максимално сцепление с пътната настилка. Зимните гуми се отбелязват с М+S символ (англ. -“Mud and Snows”; немски- „Matsch und Schnee” ), което означава „кал + сняг“. Законът на ЕС №661/2009 от 13 Юли 2009 обозначава М+S гумите като такива, чиито протекторна шарка и типа на протекторните каучуковите смеси или структура, сравнени с тези на обикновена гума, постигат по-добри тягови и сцеплителни свойства при наличие на сняг.

Ламели на зимните гуми

Профилът на раменния блок при зимните гуми, за разлика от летните, притежава допълнителни ламели, което въз основа на по-голямата обща работна площ позволява по-добро сцепление при наличие на нестабилна настилка (напр. сняг).

При ниски температури, но сухо време, зимните гуми трябва да се карат с 0,2 до 0,3 атмосфери по-високо от предписаното от производителите налягане, тъй като покачването му, измерено от самите производителите, при зимни условия е по-малко отколкото при летни такива.

Скоростен индекс

Редом до широко разпространените зимни гуми със скоростен индекс тип Т (до 190 км/ч) се предлагат почти във всички размери и тези от по-високите скоростни категории U, H и V (както и W до 270 км/ч). На незаснежен и сух асвалт, най-вече при високи температури, трябва да се има предвид голямото износване на зимните гуми.

Кога започва зимния сезон?

Трябва да се има предвид, че зимата не започва с първия сняг и лед, а с падането на температурите под 7°С. Под тази температура материалът (сместа), от който е направена лятната гума, започва да се втвърдява, което води до влошаване на сцепителните качества.

Nokian

Кога да сложим зимните гуми?

При трайно застудяване с температури под 6 – 7 градуса, е време да поставите зимните гуми. Зимната гума не е направена само за да бъде максимално ефективна на сняг или в планината. Тя е изградена от по-меки смеси, което я прави еластична дори и в най-студеното време, осигурявайки максимално сцепление със студената пътна настилка.


С какъв грайфер трябва да бъдат зимните гуми?

Зимни гуми с грайфер под 3мм не могат да гарантират оптимално управление и безопасност по заснежени и заледени пътни настилки. Ако грайферът слезе на такава степен на износване през тази зима, през следващата подменете гумите. При износването под 3мм зимната гума вече не осигурявя същото добро сцепление с пътя. В някои европейски страни гумите не се считат вече за зимни, ако грайферът е износен под 4мм. Имайте предвид това, когато шофирате в страни, където зимните гуми са задължителни.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 417 0526;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik