Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Структура на гумите

Структура на гумите

Структура на гумите

За повечето хората всички автомобилни гуми са еднакви, но ако се замислите повече комфорт на возене, сцепление с пътя, устойчивост на износване и икономия на гориво. Съвременният дизайн на гумите съчетава използването на над 200 суровини, както и сложно проектиране на стоманени корди, текстилни пластове и компютърно генерирани форми на протектора(грайфера).

Структура на гумата

Протектор (грайфер) – Представлява дебел, пресован от гума профил, който обгръща каркаса.Гумата в протектора съдържа съставки, които му придават износоустойчивост, сцепление и устойчивост на удари.

Каркас (радиален пласт) – състои се от различни видове корда - текстилна, метална или от фибростъкло. Текстил и фибростъкло се използва в леките гуми, а метална – в товарните.В зависимост от разположението на пластовете каркас гумите биват:
-радиални – пластовете корда са разположени напряко на радиуса на колелото
-диагонални – нишките корда са разположени под ъгъл от радиуса на колелото.

Стоманени корди- Стоманените корди осигуряват стабилна основа за по-голяма устойчивост и по-малко износване на грайфера. Те защитават повърхността от удари и спукване.

Борд - представлява обръчи от издръжлива стомана, обвити с гума. Покрити са със специален слой от сплав, бронз и месинг, който ги предпазва от корозия. Допълнителни компоненти като уплътнител на борда, както и още един горен пояс – обикновено се поставят във високоскоростни гуми като позволяват на гуматада запази формата си при завой и увеличават нейната стабилност при високи скорости.

Централни блокове, Раменни блокове - сигуряват сцепление във центъра и в краищата на гумата.

Ламели - Изключително важни са, за зимните гуми. Осигуряват допълнително сцепление на сняг, мокър път.

Канали - отвеждат водата.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 920 4229;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik