Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Етикетиране на гумите

Етикетиране на гумите

Етикет на гумите

Според новите европейски изисквания, считано от 1 ноември 2012г., всички гуми трябва да се продават с придружаващ етикет, който ясно посочва, ефективността им на мокри пътища, икономия на гориво, сцепление и шум на пътя. Тази закон засяга всички леки и лекотоварно автомобили. Новите етикети са изключително лесни за четене и предоставя на потребителите повече информация за гумите от всякога.

Гумите се оценяват по десетобална система A-G (A –е най-високия клас) – така, че е лесно да се разбере, кои гуми имат добри параметри. С тяхна помощ много по-бързо клиента може да се ориентира, кои гуми са добри като качество и цена за него.


горивото

Икономия на горивото

Тази част от етикета показва нивото на съпротивление при търкаляне и каква ще бъде ефективността върху горивото. Гумите, който са оценени с „А” ще имат по-голяма ефективност отколкото тези с оценка „G”.

Мъдър избор е да изберете гума, която е с по-нисък разход на гориво. Не само, че ще има ефект върху бюджета, но също така и по-положителен ефект върху околната среда. Една кола с четири нови гуми от клас „А” ще спестят около 80 литра гориво през целия живот на гумите. Което означава, че ако средното шофиране е с 50км/ч с този клас гуми ще спести около 7,5% гориво (0,65л на 100км), отколкото ако гумите са с клас G.

Сцепление

Сцепление на мокра настилка

Този параметър показва как се представя гумата на мокри пътища. Това е много важен параметър, тъй като гумите са единственото нещо, което ни държи на пътя и с риск от аквапланинг при лоши метеорологични условия гумите могат да бъдат живото спасяващи. Разликата между гумите, който са с рейтинг А – G е, че гумите с клас А имат с около 30% по-кратък спирачен път от тези с клас G. Което означава, че за лек автомобил движещ се с 80 км/ч и гуми от клас А при натискане на спирачките докрай спирачният път е с 18 метра по-къс.


Важно: От 2014г. е приет закон, който забранява продаването на гуми с клас G в границите на Европейски съюз.Ниво на шум

Ниво на шум

Схемата при измерването на шума е различна от предходните две с класове A-G. Гумите са оценени с три шумови вълни, които показват какъв шум издава гумата в децибели (dB) при сцепление на гумата с пътя. От 2016г. нормата за шум на гумата е 2 пълни черни вълни.

Ако една гума има три черни вълни това означава, че модела на гумата е доста шумен по европейските стандарти. С две вълни означава, че гумата има средна степен на шум между бъдещата пределно допустима стойност и 3 dB под нея. Една единствена вълна оказва много ниско ниво на шума от гумата. С нея получавате 3db по-малко от бъдещата граница на шум. Три децибела може да не ви се струва голяма, но със сигурност ще я забележите, когато започнете да карате.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 417 0526;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik