Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Смяна на масло

Смяна на масло

Смяна на масло

Кога се сменя маслото:

Маслото с право се смята за един от най-важните консумативи по поддръжката на колата. Това важи с особена сила за онези от нас, които карат автомобили втора употреба. Неписан закон е да третираме колата „нов внос“ като изминала поне два пъти повече километри, отколкото е изписано на километража. Изобщо, първата грижа за автомобила, нареждаща се по значение дори преди зареждането с гориво, е проверката и подмяната на маслата. И докато сме на темата с колите втора употреба – всъщност големият пробег не е чак такъв проблем за една машина, стига да е обслужвана правилно и навременно. Ако консумативите по двигателя (масла, филтри и не на последно място – ремъци) са подменяни редовно и са използвани качествени продукти, то може да сте една идея по-спокойни за работата на колата.

Смяната на маслото е рутинна дейност, която се извършва на определен пробег – т.е. след изминаването на определен брой километри. Колко са тези километри зависи от няколко фактора – вида и спецификацията на двигателя, използваното (препоръчаното от производителя) масло, видът на маслото и не на последно място – изправен ли е двигателят. Логично, обслужването на по-стари модификации имат специфични изисквания, но това не бива да ви плаши – има достоверна информация за всички модели автомобили, а специалистите от Автоцентрове РАДИАЛ винаги могат да ви насочат с компетентен съвет.

Какво масло да сложа?

Всички производители препоръчват определени марки като най-добри за работата на съответния двигател. Хубаво е тези препоръки да се следват, но това разбира се не значи, че сте задължени винаги да използвате само каквото ви кажат. Можете да използвате масла от марка по ваш избор, стига да отговарят на техническите изисквания. Ако карате гаранционна или лизингова кола, вероятно трябва да се подчинявате на по-стриктни изисквания що се отнася до подмяната на консумативите, но ако вашият случай не е такъв можете спокойно да се „разпореждате“ с това с какво масло ще работи двигателят ви.

Защо се сменя маслото?

Маслото върши изключително важна работа в двигателя – смазва метални движещи се части и в същото време е изложено на допир с петролните продукти, изгарящи в цилиндрите. В процеса на работа на двигателя се отделят микроскопични частици, отлагания и нагар, които замърсяват маслото. Голяма част от тези наслоявания се „обират“ от филтрите, но все пак известна част прониква и в маслото, с времето и експлоатацията тези замърсявания се натрупват. Също така маслата се променят и дори губят част от качествата си заради високата работна температура и триенето в металните части, които смазват. Това налага смяната на маслото на стриктни интервали, за да се осигури добро мазане и правилна работа на двигателя, без триене и излишно амортизиране на движещите се части.

Кога се сменя маслото?

В зависимост от експлоатацията на вашата кола маслото се сменя на определен брой изминати километри, или минимум веднъж годишно (ако например колата не е карана, или е карана съвсем малко). За съжаление този разход не може да се избегне дори ако автомобилът не е бил в движение. Напротив, дори тогава е още по-важно да се смени маслото, защото от застояването то губи качествата си и карането със старо, престояло и „запечено“ масло може да увреди сериозно двигателя. А ние, разбира се, не искаме това!

Маслото се сменя средно на 10 000 км., но тази цифра до известни граници е ориентировъчна. В зависимост от вида на маслото и честотата на експлоатация изминатите километри могат да са малко повече или по-малко. Минералното масло губи свойствата си най-бързо и трябва да се подмени задължително около 10 000 км. Полу-синтетичните масла има „срок на годност“ до около 12 000 километра каране. Напълни синтетичните масла са по-издръжливи на експлоатация и карат около 15 000 километра.

Разбира се, всичко това зависи и от стила на каране, възрастта на колата, изправността на двигателя. Имайте предвид, че това, което производителите наричат „нормална употреба“ на двигателя, всъщност ни се случва изключително рядко в ежедневието. В повечето случаи караме колите си в „стресови“ или „екстремни“ условия според стандартизацията на фирмите за масла. Това ще рече – къси разстояния, ниски обороти, задръствания, спиране на двигателя преди да е загрял напълно, каране „на съединител“, ниски предавки... изобщо, типичната картинка в градско задръстване. Това може да наложи и по-ранна смяна на маслото, колкото и да не ни се иска.

Какво масло да избера?

Изборът на правилното масло зависи от изискванията на съответния двигател и неговият производител (марката кола) категорично посочва минималните изисквания към моторното масло. Обикновено автомобилните корпорации препоръчват и определена марка масло, с която работят (или притежават) като най-добра за техните двигатели. Най-важно е обаче да спазвате минималните технически изисквания към вискозитета на маслото.

Видове масла и вискозитет

Цифрата, която оказва какъв е визкозитетът на дадено масло в най-общия случай означава колко плътно е то. Ако производителят препоръчва определен вискозитет за конкретния двигател, това не означава, че не можете да карате с по-високо число, но обикновено няма нужда.

Автомобилните (моторните) масла се класифицират според две основни характеристики – вискозитет и експлоатационно равнище. В световен мащаб класификацията на вискозитета се определя по SAE сертификация. При експлоатационното равнище се взимат предвид Американска (API) или Европейска (CCMC) класификация.

Според класификацията на Обществото на автомобилните инженери (SAE) маслата имат 10 класа вискозитет – шест „зимни“ (0W, 5W, 10W, 25W) и четири „летни“ (20, 30, 40, 50). Тези означения показват интервала, в който могат да се използват дадените масла според атмосферните и климатични условия. В България най-удачно е да се използват едносезонни масла клас 30 или всесезонни – клас 40.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 417 0526;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik