Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Полезо >Светлини на колата

Светлини на колата

Nokian

Осветителната и сигнална уредба служи за осветяване на пътя през нощта и при намалена видимост, за обозначаване на размерите на автомобила, за сигнализиране на посоките на завиване, за сигнализиране на аварийно спрян автомобил и осветяване на задния регистрационен номер.

Всеки автомобил отпред задължително трябва да има: две светлини за указване на посоката на завиване (мигачи, пътепоказатели) - бели или оранжеви; два фара ебяла или жълта светлина, които осветяват пътя не по-малко от 160-170 метра (дълги светлини); два фара с бяла или жълта светлина, които осветяват пътя не повече от 65-70 метра (къси светлини); две светлини за обозначаване на автомобила (габаритни светлини) - с бял цвят. Обикновено фаровете за къси и дълги светлини са комбинирани в един фар. Всеки автомобил отпред допълнително може да има още: два фара с дълги светлини, ако другите дълги светлини са комбинирани с късите; два фара против мъгла; паркинг-светлини.


Предназначение изисквания и видове:

светлинна - термо ел.прекъсвач осигорява периодично изменение силата на мигане на сигналните лампи. Състои се от текстолитова платка и монтирано стебло и ел. магнити контакти и резистори. Контактите се задържат отворени от опъната струна изработени от хром ник. сплав.

Звукова - клаксона се състои от ел. магнитна мембрана която трепти и издава остър звук под деиствието на ел. магнита) Водачът трябва всеки момент да знае с каква скорост се движи какъв път е изминал и какво е састоянието на основните агрегати и уреди на автомобила. За това му помагат контролно измервателните уреди. Уредите и осветителните тела се захранвато от ел. ток идващ от акумолатора когато тои работи.Поради ниското напрежение - 12волта ток само с един проводник за втори проводниок се използва каросерията и останалите метални части от автомобила техният потенциал е нула и те изпалняват ролята на маса .

Устроиство

-осветителната система се състои от фарове за дълги и къси светлини задни лампи габаритни лампи лампи за контролния номер и лампи за спирачките. Тя се захранва от акумолатора или генератора през реле - реголатор . Връзката е и источника 1 е чрез превключватели и предпазни тела . Към осветителната система със вътрешни светлини.

-фарове - се състоят от параболичен рефлектор, чиято повърхност е покрита с блестящ никел във задната му част има отвор в които влиза цокълът на лампата .Понякога рефлектора има още един малък отвор в които влиза помпата за габаритните светлини. От пред фара е затворен с прозрачно кристално стъкло образуващто няколо десетки лещи които събират успоредните лъчи на светлината, идваща от рефлектора и ги насочват в определена посока така че да не заслепяват водачите на превозните средства.

-Стъклочистачки - включва се електро двигател и според тока се задвижват чистачките за различната скорост при ниска скорост се включва резистор за намаляване на 1 и скороста на чистачките електродвигателя се свързва с червачна предавка червячното колело на което върти гърбицата която чрез лостова система превключва ел. двигателя във краино положение на чистачките и смяна на посоката на движение.

-Електромагнитен съединител за включване на вентилатора

-в горния резервоар на радятора има течност над 90 градуса тои включва ел. магнит които деиства в с-л завъртва вентилатора които охлажда радиатора.

-ако темп. е над 90 градуса тои включва ел. магнит които д-ва съединител включва ел.двигател .Електродвигателя завърта вентилатора които охлажда радиатора.

Деиствие

осветителната система се състои от:

външно осветление - фарове с дълги къси и габаритни светлини - фарове за магла и др.

вътрешно осветление - лампи за осветляване -салона на пътниците мястото на шофюра .задеистването на елементите на осветителната система.

-фарове - лампата която се поставя във фаровете е със две нагревателни нишки - едната за дългите светлини с която се осветява пътя на 150-200метра пред автомобила и една за късите светлини.За усилване светлината на фара се използват халогенни лампи . При тях балонът е направн от кварцово стъкло издържащо на много висока температура и е напълнен с инертен газ в които има йодни пари. Халогените лампи осветяват пътя на автомобила на 500-600 метра с ярка бяла светлина.

-превкючватели на осветлението - тяло прът пластини които се плъзгат на контактите. Има изолатор със ниел рестат за осветляване на арматурното табло .При нулево полжение превключвателя е изключен .При първо положение се включва пред задните габарити.

Диагностика и ремонт:

Може светлината да бъде по слаба или съвсем да липсва причината може да бъде изтощена АБ фаровете могат да дадът отклонение на хоризонтални или вертикани , в следсвие на неправилна регулировка . Може да има намалено напрежение в мрежата в следствие на лоши връзки на проводниците окислени контакти или съединения.

При изгоряла крушка или предпазител крушката и предпазителя се подменят . При изтущена АБ тя се зарежда при разхлабени кабели се притяга свързването към масата.Разхлабени проводници се притягат а скъсани проводници се сменят . Реголират се светлините на фаровете със оптични уреди или екран като център на лъчите трябва да попада на определено разстояние и височина.

Повредени стъклочистачки се подменят . При повреден ключ за стъклочистачките се подменя при повредена бубина на ел.магнитния съединител бобината се пренавива при повреден датчик се замня скъсани проводници се подменят разхлабените се притягат изгорели предпазители или крушки се сменят при слаб ток и включени консоматори броят им се намалява окислен прекъсвач се почиства лош контакт в бутон контактните повърхнини се почистват.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 417 0526;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik