Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Видове гуми

Видове гуми

Nokian

Автомобилните гуми се различават и по вида на протектора, което има съществено значение при монтажа на гумата. По този признак гумите биват – симетрични, асиметрични и комбинирани

Симетрични гуми

Симетричните гуми се срещат, доста повече при летните гуми. Това е така, защото този вид протектор, не се държи много добре, при зимни условия. Симетричната гума, няма изисквания за монтаж, защото няма посока на въртене и протекторът е еднакъв, в двете му половини.

Освен това, ако е спазена комбинацията от симетричния протектор и правилната каучукова смес, тази гума позволява постигане на по-ниско ниво на съпротивление при търкаляне, а от това следва по дълъг живот на гумата и нисък разход на гориво.

Симетричната гума е подходяща, за автомобили в средния клас със средна мощност на двигателят.Не се препоръчват, за мощни коли.

Асиметрични гуми

Шарката на асиметричния протектор, е различна от двете страни. Вътрешната част на протектора отговаря за отвеждането на водата, а външната – за доброто шофиране по права линия и в завои. Асиметричната шарка има три отделни зони, които осигуряват идеален баланс между спортното управление, високото съпротивление на аквапланинг и удобството от гладкото шофиране. Повишава стабилността в завои.

При тези гуми, е изключително важно, да се спази посоката за монтаж. Обозначението INSIDE– гумата се монтира навътре към автомобила, OUTSIDE – навън.

Асиметричните протектори, са подходящи за автомобили в среден и висок клас – градски, спортни автомобили и лимузини с мощни двигатели.

Комбинирани гуми

Гумите с посока на въртене са снабдени с протектор под формата на буквата „V”. Най-голямото преимущество на този вид протектор е доброто отвеждане на водата, добра реакция при ускорение и внезапно спиране на превозното средство. Заради добрите параметри на гумите с посока на въртене, са предпочитани за монтаж от все повече спортни автомобили, с голяма мощност на двигателя.

Монтажът на този вид гума, също трябва да бъде спазен. Протекторите с посока на въртене, се срещат при всички класове гуми : нисък , среден и висок. Препоръчват се за автомобили със среден и висок клас, а също така и спортни.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 920 4229;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik