Vianor logo Avtoslik logo

vianoravtoslik@gmail.com

тел. 0897897833

Начало >Полезно > Проблеми с гумите

Проблеми с гумите

Спукана гума

Гръмване на гума

Може да бъде причинена от:
- Движение със скорост над допустимата или равна на нея, определена от скоростния индекс на гумите;
- Претоварване на гумите над товароносимостта, определена от товарния индекс на гумите;
- Недостатъчното налягане;
- Ако налягането е твърде високо и схофирате в горещо време;
- Използване на гумата, след като се е появил балон;
- Когато гумата е стара (повече от 10 години);

Балони

Появата на балони е една от най-често срещаните повреди, особено по нашите пътища. Балон на страната на гумата възниква, когато има разкъсване на конци от платовете на гумата.

Причини могат да бъдат:
- Ударите в дупки и бордюри могат да причинят скъсване на конци;
- При пробиване на горния слой на гумата с пирон или друг остър предмет без да се достигне до вътрешния слой каучук гумата няма да се спука, но може да навлезе вода и платовете на гумата да изгният и да се скъсат;
- Когато гумата е стара (повече от 10 години);
- При неправилен монтаж е възможно разкъсване на борда, който приляга в джантата и разкъсване на конци;
- Пробив на вътрешния безкамерен слой - навлиза въздух между платовете на гумата - не се дължи на скъсване на конци. Може да се получи при монтаж от неспециалисти;

Ако балонът е възникнал поради разкъсване на конците от удар при демонтиране на гумата от вътрешната и страна на мястото на балона се наблюдава характерно вдлъбване напречно на конците на мястото на скъсването. Ако има съмнения за фабричен дефект гумата може да се среже напречно на конците и да се види дали има разреждане на конците.

Повреда на вентила

Когато вентилите биват изтръгнати от гумата, това означава, че е налице изхлузване на борта на гумана от джантата или вентилът не е бил центриран правилно спрямо джантата.

Изхлузването на борта от джантата може да бъде причинено от:
- Ниско налягане при напомпване;
- Неподходящо легло на борта върху джантата;
- Прекомерно количество смазочно средство поставено върху борта или джантата при монтажа;

Износване на гумата от външната страна

Ако гумите са износени и по двата ръба, ще трябва да ги напомпате или да проверите за изтичане. Гумите губят въздух по естествен път, но шофирането с недостатъчно напомпани гуми увеличава разхода на гориво и Ви излага на по-голям риск от инциденти. Ако забележите, че само предните гуми са с износени ръбове, може би навлизате прекалено бързо в завои.

Износване на гумите в центъра

Ако центърът на протектора се износва повече в сравнение с външните ръбове, може да сте напомпали гумите си прекалено много. Това може да повиши риска от спукване на гума. Вземете манометър и след измерване изпуснете до препоръчителното ниво на налягане.

Неравномерно износване на една гума

Формата на износване на протекторите може да Ви послужи като индикация за проблеми на друго място. Ако забележите неравномерни области на износване или голи петна, може да е необходимо да извършите балансиране или центриране на Вашите колела. Понякога голите петна показват, че амортисьорите Ви са износени.

Неравномерно износване на всички гуми

Гуми няма да се износят с еднаква скорост. Предницата на автомобила носи двигателя и там се извършва повечето работа, свързана с кормилното управление, затова гумите на предния мост ще се износят по-бързо. Ако смятате, че те се износват повече от обичайното, трябва да проверите окачването. Ако износването е по-голямо от едната страна на автомобила, отколкото от другата, може би е време за реглаж.

Назъбване по ръбовете на гумата

Aко ръбовете на гумите изглеждат назъбени или са неравни, най-вероятната причина е неравномерното триене в пътя. Това е признак, че може да е необходим реглаж.

Ако в грайфера е заседнало нещо

В грайферите постоянно засядат разни неща. Повечето пъти те се отстраняват лесно, но ако забележите нещо, което изглежда, че е преминало през каучука, като пирон например, оставете го там, докато не стигнете до сервиз. В противен случай можете да се окажете със спукана гума.

Работно Време:

24 часа - Сервиз за гуми,
Автомивка

Понеделник-Петък:
08:00 - 20:00

Събота - Неделя:
09:00 - 19:00

Адрес
ул. "Ал. Пушкин" 45, София
бул. "Никола Мушанов" 114, Сoфия
Телефон 0897897833/ 02 417 1170;
0895519870/ 02 920 4229;
Vianor Автослик Facebook Vianor Автослик Google+ OLX Vianor Avtoslik